Wysoko węglowodanowe śniadania
Węglowodany odgrywają dużą rolę podczas naszego śniadania – to dzięki nim zyskujemy energię na kolejne godziny w ciągu dnia. Wybierając zatem śniadaniowe menu warto jest sprawdzić, jaką wartość węglowodanów mają w sobie przygotowywane przez nas posiłki. Węglowodany znaleźć możemy przede wszystkim w słodkich potrawach, także w owocach. Są też zawarte w gotowych śniadaniowych produktach, np.
batonikach musli lub pożywnych ciastkach. Spożywając je jednak pamiętaj o tym, by jednorazowo nie przyjmować zbyt wysokiej liczby węglowodanów – gdy ich zawartość w organizmie szybko spadnie o poczujesz nagły głód, który może spowodować, że zaczniesz jeść dużo i niezdrowo. Jeżeli na śniadanie spożywasz dużo węglowodanów to staraj się przy nich ograniczyć ilość tłuszczów – taka mieszanka bowiem może przyczynić się do szybszego przybierania na wadze. Ułóż zatem swoje posiłki tak, żeby np.
na pierwsze śniadanie zjadać produkty z wysoką zawartością węglowodanów, a na drugie – bogate w tłuszcze.